Első hajvágás ordítás nélkül? Nem álom többé…

Azt már megbeszéltük, hogy az ember életében  – bármiről is legyen szó – az első a legfontosabb. Az egyik ilyen első fontos dolog, amit mi nyújtani tudunk, az első hajvágás, ami kisebb gyermekeknek, babáknak szól. De mi van, ha azt mondom, hogy van valami az első előtt is? Nem, nem a nulladik, de valami hasonló.

boldog kisgyerek első hajvágás hajvágáshoz szoktatás

A varázsszó: 

HAJVÁGÁSHOZ SZOKTATÁS első hajvágás beszoktatás varázslat

Ez egy kicsit olyan, mint a beszoktatás a bölcsibe vagy az oviba, csak itt a hajvágás világába – mely alkattól függően, de a babák és gyerekek életének elég korai szakaszától jelen van hol ritkábban, hol gyakrabban. 

sírós kisfiú első hajvágás hajvágáshoz szoktatás

És hogy „mumus” lesz, vagy móka és kacagás azt előre nem tudjuk, de néha azért valljuk be, szülőként sejtjük…

Egyik álmatlan éjszakámon azon morfondíroztam, hogy a második kisfiamat hogyan is fogom hozzászoktatni a hajvágáshoz.

Az elsőnél voltak gondok, leküzdöttük, és a sok-sok összegyűjtött tapasztalatot szeretném a 

kisebbik fiam javára fordítani, egyúttal Neked is nagy segítséget nyújtani, ha szintén problémás a „terep”.

Nem vagy egyedül: beszoktatás az első hajvágás előtt, „szakértői” kezekben

Amikor közösségbe szoktatod a gyermeked, akkor nyugszik meg a lelked ha tudod, olyan emberek foglalkoznak gyerkőcöddel, akiknek ez a hivatásuk (és itt szándékosan nem szeretném a „szakma” kifejezést használni, hiszen ez esetben nem csak a hajvágó gép és az olló kezeléséhez kell érteni, hanem a gyerekekhez is).

Pontosan ezért kínáljuk amolyan hiánypótló szolgáltatásként a hajvágáshoz szoktatást.

Tehát ha úgy érzed, a Te kislányodnál vagy kisfiadnál esetleg nem menne gond nélkül a hajvágás, „cikinek” érzed (nem kell!), hogy

  • ha majd hangosan sír és toporzékol,
  • vagy némán beléd bújva szipog, hogy ő ezt bizony nem akarja,
  • és különben is nem erre számított,

akkor ezt a szolgáltatást Te is imádni fogod.

Persze a legtöbb kisgyerek nem biztos, hogy meg tudja már így fogalmazni a „problémáját”, de az biztos, hogy valamilyen úton-módon kifejezi magát, illetve a nem tetszését.

Hogy is néz ki egy hajvágáshoz szoktató alkalom?

  • Időpontot foglalsz, melyet ide kattintva tudsz megtenni ➙
  • Megérkeztek, majd a lurkó becsücsül a kisautóba, mintha „igazi hajvágásra” jött volna.
  • Ez idő alatt csak veletek foglalkozik egy fodrász: a gyerkőcnek nemtől függően, és a saját korának megfelelően, elmeséljük, hogy milyen helyen van, mi történik nálunk (hajvágás… 😊), bemutatjuk az eszközöket (beterítőkendő, olló, hajnyírógép, spriccni, pamacs, hajszárító stb.), mi mire való. Haladóknak anyagismereti órát is tartunk. 😉
  • Neked, mint büszke szülőnek pedig jó tanácsokkal segítünk, hogy ha majd élesben történik az első hajvágás, mire kell figyelni, hogyan tudod még eloszlatni gyermeked esetleges aggályait, félelmeit, valamint hogy mivel tudod motiválni.
  • Megerősítünk benne, hogy a hajvágás NEM fáj! 😊 Még a babáknak sem. Fizikálisan legalábbis nem.
  • Hajápolási tanácsokkal is ellátunk, ha szükséged van rá.
  • Ha még maradt benned kérdés ezek után is, ezer örömmel válaszolunk.

Jó, jó, de az én gyerekem olyan ügyesen bírta a felkészítést! Nem vágnátok le mégis gyorsan a haját?

Nem! De! 😊 Természetesen, ha van rá kapacitásunk, és mi is úgy látjuk, hogy gyermeked majd’ kiugrik a bőréből és a kisautóból, megejthetjük a vágást is.

Ha azonban tele a naptárunk aznapra, akkor keresünk egy új időpontot, lehetőleg minél hamarabb, amíg a friss élmény pozitív.

Mi a helyzet a hajmosással?

A felkészítés során semmiképpen nem sokkolnánk a gyerkőcöt még a hajmosással is. Első legyőzendő „mumus” a vágás. A hajmosást majd akkor fogjuk bevezetni nála, amikor készen áll rá. Utána viszont már mindig kérni fogja, mert

a mi csigabigánkban még soha senkinek nem folyt bele a szemébe a víz vagy a sampon. Soha! Senkinek!

És mi van akkor, ha már a hajvágáshoz szoktató alkalmat is épp, hogy „túlélte”?

Ezzel nincs semmi gond. Ha még nem annyira sürgős a vágás, akkor várjunk vele még egy picit. Gyertek be csak játszani. Nagyon fontos, hogy ilyenkor mindig beszéld meg vele, hogy csak játszani jöttök. A gyerekek is a tiszta, egyenes beszédet szeretik, azt értik. Ha tudja, hogy mi fog történni, akkor lesz bizalma feléd is, és persze felénk is.

Sose feledjük el, hogy a speciális gyerekradarjaikkal mindent kiszúrnak és megéreznek. Ha Te ideges vagy és feszült, ő is az lesz. Ha lazán veszed, ő is nyugodt marad.

Hiszem, hogy előbb vagy utóbb minden gyereknél el tudjuk érni azt, hogy megszeresse a hajvágást, hiszen ezt is tűztem ki célul annak idején.

Természetesen, az a lehetőség, hogy begyertek hozzánk „háztűznézőbe”, és ismerkedjetek velünk vagy végig nézzetek egy-egy hajvágást, továbbra is fennál. Ha spontán érkeztek, időpont foglalás nélkül, valószínűleg nem lesz kapacitásunk a hajvágásra szoktatás megejtésére, csupán barátkozni tudtok velünk és a hajvágás gondolatával.

Továbbra is azon vagyunk, hogy a hajvágás a gyereknek ne trauma, a szülőknek pedig ne kudarc és tortúra, hanem szintén jó élmény legyen.

Ne feledd, a Kócos az a hely, ahol:

Képek forrása: Shutterstock, Unsplash & Freepik